• Binnen 5 dagen geholpen
 • Zelfopgeleide vakmannen
 • Kwaliteit voor de toekomst

Reinigen

Frisse lucht door schone luchtkanalen

Er bestaat een misopvatting dat luchtkanalen niet vies worden, omdat er alleen lucht doorheen stroomt. Dit is niet het geval; ook in de luchtkanalen kan viezigheid zich ophopen.

Dit is aan de ene kant afhankelijk van het onderhoud van de luchtbehandelingskast, en dan met name het onderhoud van de filters.

Damian

Klantenservice

Heb je hulp nodig?

Waarom is het reinigen van luchtkanalen zo belangrijk?

In ventilatiesystemen kan vervuiling zich ophopen. Hierdoor ontstaat een voedingsbron voor bacteriën en virussen die in de luchtwegen van de medewerkers terecht kunnen komen en leiden tot luchtwegklachten of zelfs ziekten. Dit heeft niet alleen betrekking op de toevoersystemen, maar ook voor het afzuigsysteem.

Als het afzuigsysteem vervuilt raakt, dan wordt de afzuigcapaciteit minder en zal er minder lucht worden afgezogen. Een gevolg is dat het CO2-gehalte in de werkruimten te hoog is. Daarnaast zorgt een vervuild afzuigsysteem voor een grotere hygiënische druk op de luchtfilters van de luchtbehandelingskast, waardoor de kans op besmetting van het toevoersysteem toeneemt.

Offerte aanvragen

Hoe vaak moeten de luchtkanalen worden gereinigd?

De kanalen van en naar de luchtbehandelingskast (toevoer- en afzuigkanalen) dienen minder vaak te worden gereinigd dan een luchtbehandelingskast zelf. Dit komt doordat de luchtbehandelingskast 24/7 aanstaat en er constant lucht door de kanalen stroomt. Let op; dit betekent dus niet dat vocht, stofdeeltjes, virussen en bacteriën zich helemaal niet kunnen ophopen, maar het duurt wel duidelijk langer dan in de luchtbehandelingskast zelf.

Wij adviseren de luchtkanalen tussen de 3 en 5 jaar te laten reinigen om verzekerd te zijn van schone, frisse lucht.

Offerte aanvragen

Planning

Damian

Heb je hulp nodig?

Hoe gaat Lieshout Luchtbehandeling te werk bij het reinigen van de luchtkanalen

Voor het reinigen van luchtkanalen kunnen verschillende methoden worden gebruikt. Hierdoor is er altijd een methode die past bij jouw installatie en een optimaal resultaat levert.

We bepalen eerst de manier waarop we de kanalen het beste kunnen schoonmaken. Daarbij houden we rekening met de grootte van de luchtkanalen en de mate van verontreiniging. De luchtkanalen kunnen op verschillende wijze worden gereinigd:

 • Met roterende borstels via de DC-4 of powerdrill
 • Met perslucht
 • Met de hand
 • Met de robot

Als de kanalen erg groot zijn, dan is het efficiënt om het kanaal in te kruipen en met de hand schoon te maken. Als de kanalen moeilijk te bereiken zijn wordt de robot ingezet.

Het reinigen van de roosters is een vast onderdeel bij het reinigen van de luchtkanalen. We demoteren de roosters om ze te reinigen en te behandelen met een anti-statische spray. Vervolgens plaatsen we ze terug in de kanalen.

Onze monteurs werken verantwoord en laten de werkplek schoon achter

Voor het reinigen van de luchtkanalen werken we met krachtige reinigingsmiddelen. Daarbij dragen onze monteurs altijd de juiste beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Als we de luchtkanalen met de hand schoonmaken (en dus het kanaal in kruipen), staat er altijd een man bij de opening voor controle.

Met het reinigen van de luchtkanalen komt stof en vuil vrij en werken we met water en reinigingsmiddelen. Deze reinigingsmiddelen (en chemicaliën) worden opgevangen, geneutraliseerd en afgevoerd door onze monteurs. Stof en vuil dat vrijkomt wordt door de monteur schoongemaakt. We zorgen dat de ruimte schoon en netjes wordt achtergelaten.

Wat zijn de klachten die komen van vervuilde luchtkanalen in kantoor of bedrijfsruimte?

Vervuilde luchtkanalen hebben dezelfde schadelijke gevolgen voor medewerkers in een kantoor of bedrijfsruimte als een vervuilde luchtbehandelingskast. Bij het onderhouden of reinigen van de luchtbehandelingskast wordt de installatie onder handen genomen.

Het is zonde als de frisse, geconditioneerde lucht alsnog vervuild raakt doordat de luchtkanalen niet (tijdig) zijn gereinigd. De kanalen raken minder snel vervuild, maar als zij eenmaal vervuild zijn, dan kunnen de volgende klachten optreden:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Verminderde productiviteit
 • Luchtwegklachten (en uiteindelijk zelfs ziekten)

Desmond

Klantenservice

Heb je hulp nodig?

Wat zijn de voordelen op de werkvloer van het reinigen van luchtkanalen?

Met het reinigen van luchtkanalen zorg je voor frisse lucht op het kantoor of in de bedrijfsruimte en creëer je een gezond werkklimaat. Jijzelf en je medewerkers zijn zeker van frisse lucht.

Hierbij is het niet alleen noodzakelijk om de luchtbehandelingskast te reinigen, maar ook de luchtkanalen. Dit biedt de volgende voordelen:

 • Frisse, geconditioneerde lucht blijft fris
 • Het (lucht)debiet blijft stabiel doordat de luchttoevoer en afvoer constant is
 • De filters in de luchtbehandelingskast raken minder snel vervuild
 • Betere vitaliteit van de medewerkers zorgt voor minder ziekteverzuim
 • Productiviteit van medewerkers gaat met 30% omhoog
 • Minder hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten
 • Langere levensuur van het ventilatiesysteem/luchtbehandelingskast