• Binnen 5 dagen geholpen
 • Zelfopgeleide vakmannen
 • Kwaliteit voor de toekomst

Reinigen

Luchtbehandelingskast reinigen

Luchtbehandelingskasten moeten met regelmaat worden gereinigd. Alleen dan profiteer je optimaal van de voordelen van een luchtbehandelingskast. Voor het reinigen van een luchtbehandelingskast moet je verstand hebben van de verschillende onderdelen en van de werking van de kast.

Damian

Klantenservice

Heb je hulp nodig?

Waarom luchtbehandelingskast reinigen?

Een luchtbehandelingskast reinigen is complex. De kast bestaat uit veel verschillende onderdelen, die vragen om een andere manier van reiniging. Zo ontstaat er vervuiling op de ventilatoren, corrosie op de filters en kalkaanslag op de druppelvangers en bevochtigers.

Door de luchtbehandelingskast tijdig te laten reinigen, kun je de technische levensduur verlengen en optimaal profiteren van het economische rendement. De onderdelen moeten hiervoor goed werken; 1 mm vervuiling op de ventilatoren kan al leiden tot 10% minder luchtopbrengst!

Waarom je de luchtbehandelingskast tijdig moet laten reinigen:

 • Vervuilde filters zorgen voor minder luchtopbrengst
 • Oxidatie op het verwarmingsblok, waardoor de warmteoverdracht achteruitgaat
 • Kalkaanslag op druppelvangers en bevochtigers verhoogt het risico op ontwikkeling van de legionella bacterie
 • Pully’s raken uitgesleten en rubbers slijten en/of verdrogen

Voordelen van het tijdig reinigen van de luchtbehandelingskast:

 • Optimaal rendement van de luchtbehandeling
 • Luchtbehandelingskast kan optimaal presteren
 • Verlengen van de levensduur van de luchtbehandelingskast
 • Nauwelijks uitval of storingen
 • Energieverbruik van de unit blijft stabiel
 • Technische én economische levensduur wordt verlengt

Wanneer moet een luchtbehandelingskast worden gereinigd?

Het regelmatig reinigen van een luchtbehandelingskast verlengt de levensduur, vergroot de effectiviteit van de filters en zorgt voor schone lucht in het kantoor of bedrijfsgebouw. Hoe vaak dit precies moet worden gedaan is lastig te zeggen en afhankelijk van het gebruik van de luchtbehandelingskast, mate van verontreiniging en slijtage.

Dat het periodiek onderhouden en reinigen van de luchtbehandelingskast is essentieel om grote schade te voorkomen. Als er bijvoorbeeld een lager is versleten en dit niet tijdig wordt opgemerkt, kan de ventilator uit balans raken en ervoor zorgen dat de motor gaat aanlopen.

Offerte aanvragen

Planning

Damian

Heb je hulp nodig?

Zelf de luchtbehandelingskast schoonmaken en reinigen?

Wij raden het af om zelf de luchtbehandelingskast te reinigen. Zoals beschreven is het een complex werk en bestaat de kast uit verschillende onderdelen. Deze dienen op juiste wijze gedemonteerd, gereinigd en teruggeplaatst te worden. Gaat dit niet goed? Dan kan dit nadelige effecten hebben op de luchtbehandelingskast en gaat de levensduur van de luchtbehandelingskast achteruit. Laat een specialist de luchtbehandelingskast reinigen om grote schade te voorkomen. Je kunt hiervoor in contact komen met onze monteurs!

Hoe gaat Lieshout Luchtbehandeling te werk bij het reinigen van een luchtbehandelingskast?

 • Chemische reiniging van de kast en componenten

  Lieshout Luchtbehandeling reinigt de luchtbehandelingskast chemisch-technisch. We demonteren de componenten waarna de losse onderdelen en de luchtbehandelingskast met chemicaliën worden gereinigd. Wij gebruiken hiervoor per component de juiste reinigingsmiddelen en chemicaliën. Onze vakmensen hebben verstand van deze reinigingsmiddel en weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

 • Weken van componenten in zuur. Aanbrengen van primer en coating

  Kalkaanslag op de druppelvangers en bevochtigers verwijderen we door de componenten in een bak met zuur te laten weken. Bij sterke vervuiling van de filters plaatsen we nieuwe filters, meestal met een betere filtercapaciteit. De filterframes worden vervangen als deze zijn gecorrodeerd. Vervolgens ontvetten en ontroesten we de onderdelen en brengen we een primer en coating aan.

 • Desinfecteren van de installatie op een veilige manier

  Als we klaar zijn met het reinigen van de luchtbehandelingskast, desinfecteren we de installatie. De chemicaliën die tijdens het reinigen worden gebruikt, worden door onze monteurs opgevangen, geneutraliseerd en afgevoerd. Bij het werken met krachtige reinigingsmiddelen en chemicaliën dragen we altijd de juiste beschermingsmiddelen, zoals een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril.

 • We laten de werkplek schoon achter

  Met het reinigen van een luchtbehandelingskast komt stof en vuil vrij. Daarnaast werken we met chemicaliën en water, wat voor viezigheid kan zorgen. Onze monteurs werken schoon en fris. Preventief leggen we droogmatten neer en gebruiken we opvangbakken- en zakken. Vuil dat toch in de ruimte komt ruimen. We zorgen dat de ruimte schoon en netjes wordt achtergelaten.

Luchtbehandelingskast voor in kantoor of bedrijfsruimte?

Frisse en schone lucht is belangrijk. Daarbij is de luchtkwaliteit in een ruimte van belang, met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Als binnen een kantoor of bedrijfsgebouw geen aangename temperatuur heerst, kunnen medewerkers zich minder goed concentreren.

Daarnaast zorgt een slechte luchtkwaliteit zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook is luchtbehandeling in een kantoor goed tegen het verspreiden van virussen en bacteriën – een steeds belangrijker aspect van ventilatie binnen een kantoor of bedrijfsruimte.

Genoeg voordelen om voor goede luchtbehandeling te zorgen in het kantoor of bedrijfsgebouw.

Ook de luchtkanalen reinigen?

Het regelmatig reinigen van de luchtbehandelingskast is dus essentieel voor het behoud van een goede luchtkwaliteit. Dat geldt niet alleen voor de luchtbehandelingskast, maar voor het gehele systeem; dus ook de luchtkanalen.

De luchtkanalen zijn vaak netjes weggewerkt boven het plafond of in de vloer, waardoor ze niet zo snel zichtbaar zijn. Dit zorgt er vaak voor dat de luchtkanalen worden vergeten, maar ook het reinigen van de luchtkanalen is essentieel bij het onderhouden van de luchtkwaliteit. Anders stroomt de verse, geconditioneerde lucht door vieze luchtkanalen en raakt de lucht alsnog vervuild.

Offerte aanvragen

Planning

Damian

Heb je hulp nodig?