• Binnen 5 dagen geholpen
 • Zelfopgeleide vakmannen
 • Kwaliteit voor de toekomst

Luchtkanalen

Wat zijn luchtkanalen?

Luchtkanalen worden ook wel ventilatiekanalen genoemd. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het totale ventilatiesysteem; ze transporteren de lucht in een kantoor of bedrijfsgebouw naar de verschillende ruimtes. Via de luchtkanalen wordt verse lucht naar de verschillende ruimtes getransporteerd. Vuile lucht wordt uit de ruimtes gezogen en via de kanalen afgevoerd.

De luchtkanalen van een luchtbehandelingskast bestaan uit twee categorieën:

 • Toevoerkanalen; zorgen voor de toevoer van verse lucht
 • Afzuigkanalen; zuigen de vervuilde lucht af

Damian

Klantenservice

Heb je hulp nodig?

Verschillende luchtkanalen

Er zijn verschillende soorten luchtkanalen. Welk soort luchtkanaal worden geplaatst is afhankelijk van de beschikbare ruimte binnen een gebouw. Bij een verlaagd plafond is het bijvoorbeeld een optie om de ventilatiekanalen in de vloer te verwerken.

Er kan het beste gekozen worden voor kanalen met een zo groot mogelijke diameter. Met grote luchtkanalen hoeven er minder worden aangelegd (én te reinigen en onderhouden).

Er zijn drie soorten luchtkanalen te onderscheiden:

We behandelen ze hieronder.

 • 1. Ronde ventilatiekanalen

  Ronde ventilatiekanalen worden vaak gebruikt in mechanische ventilatiesystemen. Ze zijn licht, relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren en onderhouden. Ronde ventilatiekanalen zijn beschikbaar in veel verschillende diameters en wanddiktes en worden ook wel spiraalbuizen of spirobuizen genoemd.

 • 2. Ventilatiekanalen in een instortsysteem

  In nieuwbouwprojecten wordt veel gebruik gemaakt van instortsystemen. Hierbij worden de ventilatiekanalen in de dekvloer of in het beton gestort. Een groot voordeel hierbij is dat de luchtkanalen niet zichtbaar zijn en er veel ruimte wordt bespaard. Er is ruime keuze aan ventilatiekanalen voor instortsystemen;
  – Starre, rechthoekige metalen instortkanalen
  – Ronde kunststof (flexibele) instortkanalen
  – Rechthoekige (flexibele) kunststof instortkanalen

 • 3. Hybalans systeem met flexibele kunststof luchtkanalen

  Moderne luchtkanalen werken met een ‘hybalans systeem’ met flexibele, kunststof ventilatiekanalen die in het beton ingestort worden. Deze kanalen hebben een relatief smalle diameter, waardoor meerdere kanalen per ruimte moeten worden aangelegd om de lucht te transporteren. Elke ruimte heeft bij een hybalans systeem een eigen luchtkanaal dat is aangesloten op een centrale collectorbox. Hierdoor kan er geen overspraak plaatsvinden tussen de kanalen en kan de ventilatie per vertrek worden geregeld.

Het belang van (schone) luchtkanalen in kantoor of bedrijfsruimte

Luchtkanalen zijn altijd onderdeel van een luchtbehandelingssysteem of mechanische ventilatie. De luchtkanalen zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in de ruimte gezond blijft én de juiste druk (debiet) heeft, doordat ze schone lucht de ruimte in blazen en vuile lucht afvoeren.

Als de luchtkanalen (ventilatiekanalen) niet goed worden gereinigd, kunnen stofdeeltjes, bacteriën of virussen zich aan de binnenkant van de kanalen ophopen. Er ontstaat een voedingsbron voor bacteriën en schimmels. Het kan zelfs zo zijn dat deze vuile deeltjes mee worden genomen door de (verse) lucht en de verschillende ruimtes van een kantoor of gebouw worden ingeblazen. Het gevolg is vervuilde lucht. Medewerkers krijgen hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten en de productiviteit loopt terug. Zonde, want een goede ventilatie en luchtkwaliteit biedt juist vele voordelen voor de utiliteit.

Een goede klimaatbeheersing in het kantoor of bedrijfsgebouw heeft daarnaast ook financiële voordelen;

 • Het komt de energiezuinigheid ten goede
 • Betere vitaliteit van de medewerkers zorgt voor minder ziekteverzuim
 • Productiviteit van medewerkers gaat omhoog
 • Minder hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten
 • Langere levensuur van het ventilatiesysteem

Planning

Damian

Heb je hulp nodig?

Over het schoonmaken van de luchtkanalen

Voor een gezond werkklimaat is het nodig om de luchtkanalen of ventilatiekanalen periodiek te laten reinigen. Hoe vaak de luchtkanalen moeten worden gereinigd is afhankelijk van de mate van verontreiniging. Het is helaas niet mogelijk om de luchtkanalen zelfstandig te reinigen. Hiervoor heb je een specialist nodig die weet met welke ventilatiesysteem hij te maken heeft en hoe deze te reinigen is.

Offerte aanvragen